Staalkabels van mobiele kranen aangieten op locatie: voor maximale continuïteit van je proces

Auteur: Ayrton Dekker

Een tijdje geleden werd ik gebeld door een van onze klanten die zich bezighoudt met het verhuren en verkopen van toren-, rups- en telekranen. Een van zijn Terex-Demag CC2800-1 rupskranen was ingezet op een groot offshore schip. Er was haast geboden, omdat een van de twee hijsdraden te lang was voor de opstelling die benodigd was. De kraan was kritisch voor het proces en die lag nu stil. Met alle (financiële) gevolgen van dien. Of we direct konden helpen?

Ik snap de urgentie van deze klant heel goed. De verhuur van een zware rupskraan is kostbaar en je wilt ook niet uit de planning lopen. De continuïteit van de dagelijkse operatie is topprioriteit, vooral bij werkzaamheden aan boord van een schip. We zijn dezelfde dag nog naar het schip gesneld en hebben de hijskabel ingekort en opnieuw aangegoten met een daarvoor bestemde prop. 


Aangieten versus aanpersen

Eerst even terug naar de basis. Veel staalkabels worden voorzien van een eindverbinding. Die worden veelal aangewalst, aangeperst of aangegoten. Bij het aanpersen wordt de eindverbinding (bijvoorbeeld een kous of lus) bevestigd door deze samen met de kabel en klem in een matrijs te persen. Hierbij wordt het materiaal vervormd en daarmee creëer je ‘klemverlies’. Volgens de normering heb je een klemverlies van 10% bij aangewalste en aangeperste eindverbindingen.

Bij het aangieten vervorm je de kabel niet via een machinale persing, maar worden de draden van de kabel aan het uiteinde ‘geopend’. Zo ontstaat een zogenoemde borstel of bezem. Vervolgens wordt die borstel ontvet en gedroogd voordat deze door de eindverbinding wordt getrokken. Wanneer de eindverbinding correct is gepositioneerd wordt deze aangegoten middels een tweecomponentenhars. Zodra die uithardt, zit de eindverbinding vast aan de kabel. 


Aanpersen leidt tot krachtverlies, aangieten niet

Als productspecialist staalkabel gaat mijn voorkeur uit naar een gegoten eindverbinding wanneer de toepassing het toelaat. Aanpersen is weliswaar vaak voordeliger, maar het nadeel is dat je met deze techniek het materiaal vervormt. Hierdoor moet je rekenen op 10% krachtverlies van de kabel. Bij aangieten laat je de kabel volledig intact, waardoor je geen krachtverlies hebt. Je benut dus 100% van de capaciteit van de kabel.


Aangieten kan op locatie, aanpersen niet  

Naast de optimale benutting van je capaciteit heeft aangieten meer voordelen ten opzichte van aanpersen. Bijvoorbeeld in het geval van onze klant waarbij de kabel moest worden ingekort aan boord van een schip. Een kabel (opnieuw) aangieten kan namelijk ook op locatie. In het geval van deze klant waren we binnen een paar uur met ons gereedschap onder de arm ter plaatse. Binnen een tijdsbestek van ongeveer 3 uur hebben we de aangieting volbracht.

Bij het aanpersen was dat nooit mogelijk geweest. Daar is namelijk een zware pers voor nodig, die je niet zomaar even meesjouwt. En die je al helemaal niet aan boord van een schip krijgt. In theorie zou de kraan dan moeten worden afgebroken en met een lier naar de werkplaats moeten worden gebracht. 


Universele maatvoering 

Tot slot een ander aandachtspunt bij mobiele kranen. Veel bedrijven lopen hierbij aan tegen de maatvoering van de proppen. Bij Mennens werken we daarom samen met staalkabelfabrikant Verope, die universele proppen heeft ontwikkeld. Deze proppen voldoen aan de vereiste van de verschillende kraanfabrikanten, zoals Liebherr, Terex-Demag, Grove en Tadano Faun. Hierdoor passen de kabel en prop altijd, en ben je altijd zeker van een snelle voortgang van je proces.


Meer weten? 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van staalkabels aangieten op locatie bij jouw organisatie? Heb je andere vragen of wil je advies over staalkabels? Stuur mij een e-mail. Ik praat je graag bij over de mogelijkheden. Of neem een kijkje in ons uitgebreide kennis dossier staalkabel.