Als organisatie wil je iedere medewerker zo veilig mogelijk laten hijsen en heffen. De kans op een arbeidsongeval is namelijk groot. In dit kennisdossier lees je alles over het voorkomen van zulke ongevallen.
Ongevallen ontstaan vaak omdat de hijslast niet goed is aangeslagen of omdat medewerkers te dicht in de buurt van de last staan. Maar andere factoren spelen ook mee, zoals het verkeerd gebruik van specifieke hijsgereedschappen en het ontbreken van de gebruikerscontrole. Al deze onderwerpen komen aan bod in dit kennisdossier over veilig hijsen.
Ontdek de aandachtspunten
Dit kennisdossier gaat in op de dagelijkse praktijk van je medewerkers. Zorg dat deze zo veilig mogelijk is. Dit kennisdossier biedt volop inzichten om zo veel mogelijk bedrijfsongevallen te voorkomen. Ontdek de belangrijkste aandachtspunten voor veilig hijsen én doe je voordeel met de inzichten van onze experts:
Ontdek onze whitepaper
Hoe werk je veilig met hijsmiddelen? Wat is de juiste manier om een last te hijsen? Wat gaat vaak mis en hoe moet het dan wél? Hoe sla je lasten juist aan? Ontdek de belangrijkste aandachtspunten voor een zo veilig mogelijke dagelijkse praktijk voor medewerkers.
De belangrijkste adviezen
De adviezen in dit kennisdossier komen in verschillende soorten en maten aan bod. Welke rechten en plichten hebben medewerkers en werkgevers? Hoe gebruik je hijsgereedschap en -middelen correct? Hoe sla je lasten juist aan? Hoe hijs je deze lasten veilig?
Lees de praktijkervaringen van onze experts
Publicaties
Bekijk onze publicaties.
Samenvatting podcast 'Til de veiligheid op de werkvloer naar een hoger niveau met veilig hijsen'
Veilig hijsen is essentieel voor de veiligheid op de werkvloer. In onze training 'veilig hijsen' leren deelnemers omgaan met hijsmiddelen, waar een hijsmiddel wettelijk gezien aan moet voldoen, waar men naartoe moet kijken en hoe men deze hijsmiddelen moet gebruiken.
Hoewel wettelijke verplichtingen omtrent veilig hijsen cursussen beperkt zijn, is het belangrijk dat werkgevers hun werknemers een goede instructie geven over het gebruik van hijsmiddelen. In de trainingen worden theorie en praktijk gecombineerd om ervoor te zorgen dat men weet waar het hijsmiddel uit bestaat, wat de afkeurcriteria zijn en hoe men een last het beste kan aanslaan. Praktijkoefeningen worden in groepsverband uitgevoerd, waarbij deelnemers elkaar beoordelen en bespreken wat er fout en goed is gegaan.
Trainingen kunnen variëren van een dagdeel tot een volledige dag, afhankelijk van de wensen van de klant. Nieuwe cursisten kunnen starten met een basiscursus veilig hijsen, terwijl ervaren professionals hun kennis kunnen opfrissen met toolbox meetings. Alle trainingen kunnen zowel op locatie als bij een Mennens vestiging worden gegeven.