Hoe werkt hydrauliek?

Heffen en hijsen: beide zijn belangrijk in het transport van zware lasten. Als hijsen geen optie is, kies je altijd voor heffen: een last omhoog brengen met steunpunten van onderaf. Heffen gebeurt vrijwel altijd met hydraulische gereedschappen. Hoe werkt hydrauliek eigenlijk? En hoe gebruik je het veilig?


In de praktijk zitten een aantal haken en ogen aan het heffen met hydrauliek. Daarom zijn goede werkinstructies en veiligheidsmaatregelen van essentieel belang.

 

Hydrauliek ontleed

Hydraulisch hefgereedschap werkt in principe altijd op olie, omdat olie nauwelijks samendrukbaar is. Je kunt dus met weinig kracht veel druk opbouwen. Met een handmatige of een elektrische hydraulische pomp, pers je de olie door een hydrauliekslang naar de cilinders onder de te heffen last. Eenmaal in de hydraulische cilinder komt de olie onder de plunjer (ook wel zuiger genoemd) terecht, waardoor de plunjer omhoog gedrukt wordt. Door de enorme kracht die je genereert met oliedruk, kun je extreem zware lasten heffen.

News image

Extreem zware lasten

Wat zijn dan extreem zware lasten? Lasten van 100 ton of meer. Aangezien er weinig rolbruggen zijn die deze zware lasten kunnen hijsen, wordt er in deze situaties voor gekozen om te heffen. Heb je toevallig wel een rolbrug voorhanden die de last kan tillen? Dan is de kans aanwezig dat je hem toch niet kunt gebruiken. Bij extreem zware lasten heb je namelijk vaak te maken met beperkte ruimte, waar een bovenloopkraan dus niet bij kan. Bijvoorbeeld in een fabriek, binnenin een schip of een trein die op de rails onder de elektriciteitsmasten staat.


Voorbeeld: een transformator heffen

Transformators wegen tussen de 100 en 400 ton. Wanneer ze uit de fabriek (een beperkte ruimte) komen, moeten ze eerst op een vrachtwagen gezet worden. In deze situatie wordt bewust gekozen voor heffen met hydrauliek. Je plaatst de cilinders onder de transformator en je drukt de cilinders helemaal omhoog met de pomp. Dan schuift de vrachtwagen de oplegger onder de transformator. Je laat de cilinders zakken en de transformator blijft op de vrachtwagen liggen. Dan rijdt de vrachtwagen naar buiten toe.

 

Jouw hydrauliekexpert

Heffen met hydrauliek is een veilige manier om te heffen, mits een ervaren persoon de pomp bedient én het gereedschap jaarlijks wordt geïnspecteerd en gekeurd. Mennens neemt jou dit graag uit handen. 

Binnen Mennens bieden we vier testframes voor beproeving: één in Dongen, één in Rotterdam, één in Amsterdam en één in Groningen. Ook kunnen we de beproeving bij jou op locatie doen. Daarnaast bieden we toolboxtrainingen als voorlichting en opleiding. Bij iedere Mennens-vestiging werken hydrauliekexperts, speciaal opgeleid en gecertificeerd door Holmatro. Deze specialisten assisteren je graag. Neem hiervoor contact met ons op.