Wat is een Bovenloopkraan?

De hoofdonderdelen van een Bovenloopkraan

Een bovenloopkraan bestaat uit een aantal hoofdonderdelen:

  • Kraanligger(s)
  • Wielkasten
  • Takel(s) of lierwerk(en)
  • Loopkat(ten)
  • Besturingskast
  • Bedieningskast

Lees hier meer over de verschillende kraanonderdelen.

De bovenloopkraan beweegt zich over een kraanbaanconstructie en is meestal elektrisch aangedreven. De kraanbaanconstructie wat geen onderdeel is van de bovenloopkraan zelf moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de kraan en de maximaal toegestane hijslast te dragen.

Wanneer een bovenloopkraan 1 kraanligger heeft dan noemen we dit een enkelligger bovenloopkraan. Heeft de bovenloopkraan 2 kraanliggers dan noemen we dat een dubbelligger bovenloopkraan. De kraanliggers worden vaak gemaakt uit H- profiel. Bij hele zware lasten of lange liggers (grote overspanning) wordt vaak een kokerprofiel toegepast ook wel kokerligger(s) genoemd.

Voordelen van Bovenloopkranen

De bovenloopkraan kan zich naar voren en achteren verplaatsen over de kraanbaan constructie. De takel(s) kunnen zich dan weer zijdelings bewegen over de kraanligger(s). Zo kan in principe bijna elke plek binnen het werkgebied van de kraanbaanconstructie worden bereikt.

De inzet van bovenloopkranen in een werkomgeving draagt bij aan een verhoogde productiviteit en verbeterde veiligheid. Ze minimaliseren de noodzaak voor handmatig tillen, waardoor het risico op werkgerelateerde verwondingen afneemt.

Een revolutie in de manier waarop uw bedrijf opereert 

Een bovenloopkraan is meer dan alleen een hijsinstrument; het is een integraal onderdeel van moderne industriële operaties die efficiëntie en veiligheid bevordert. Met hun robuuste ontwerp en veelzijdige toepassingen, blijven bovenloopkranen een topkeuze voor bedrijven die streven naar optimalisatie van hun werkprocessen.

Wilt u meer weten over hoe een bovenloopkraan uw bedrijf kan transformeren?

Neem dan contact op met uw dichtsbijzijnde Mennens-vestiging. Onze hijskraan experts nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

Blijft op de hoogte van de laatste nieuwsupdates over bovenloopkranen

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van uitgebreide expertise en doordacht advies over veilig hijsen, hef- & hijsmiddelen en werken op hoogte.

[hubspot]