Rondstroppen en hijsbanden: afkeuringscriteria


Inspectie, onderhoud, onderzoek en reparatie

Maak je gebruik van rondstroppen of hijsbanden? Inspecteer deze dan voor elk gebruik op gebreken. Verzeker je ervan dat de identificatie en specificatie correct zijn. Zit er een knoop in de hijsband of rondstrop, is de rondstrop of hijsband niet geïdentificeerd, is het label niet meer leesbaar of is de band beschadigd? Gebruik deze niet, maar laat deze eerst inspecteren door een  gekwalificeerd persoon.

Controleer ook tijdens het gebruik geregeld op defecten of schade. En let op schade die niet zichtbaar is door vuil. Deze controles gelden ook voor alle eindverbindingen en hijsaccessoires die je samen met de rondstrop of hijsband gebruikt. Twijfel je of het hijsmiddel geschikt is om te gebruiken? Of ontbreekt een van de vereiste markeringen of is deze onleesbaar geworden? Gebruik de band dan niet, maar laat hem inspecteren door een gekwalificeerd persoon. 


Hoe vaak inspecteren?

Hoe vaak de hijsmiddelen naast de visuele inspectie voor ieder gebruik uitgebreid moeten worden geïnspecteerd, bepaalt een gekwalificeerd persoon. En is afhankelijk van onder meer de toepassing, omgeving en gebruiksfrequentie. 
Hijsbanden en rondstroppen moeten minimaal éénmaal per jaar uitgebreid visueel worden geïnspecteerd door een gekwalificeerd persoon.

Belangrijk:

  • Zorg dat je de uitgevoerde uitgebreide inspecties registreert.
  • Elke zichtbare beschadiging aan de band of hoes duidt op mogelijke schade aan de dragende kern. Gebruik beschadigde hijsbanden en rondstroppen daarom niet meer.
  • Voer nóóit zelf reparaties uit aan hijsbanden en rondstroppen.
  • Sla rondstroppen en hijsbanden droog op, Niet in direct zonlicht of bij ultraviolet licht. 

Omstandigheden die van invloed zijn op veilig gebruik

1. Bij normaal gebruik is er altijd sprake van enige wrijving. Dit is zichtbaar als (lichte) schuring aan de oppervlaktevezels van het bandweefsel of hoes van de hijsband. Dit is normaal en heeft weinig effect, afhankelijk van de omstandigheden. Verwacht bij sterkere / continue wrijving wel enig krachtverlies van de hijsband. 

Bekijk plekken met aanzienlijke wrijving altijd kritisch, vooral als de wrijving plaatselijk is. Plaatselijke slijtage wordt - in tegenstelling tot algemene slijtage - vaak veroorzaakt door scherpe randen als de hijsband onder spanning staat. Dit kan leiden tot insnijdingen in de hoes en/of ernstig krachtverlies.

2. Sneden in de rondstrophoes (kruislings of in de lengterichting) of schade aan het stiksel zijn indicaties dat de betrouwbaarheid van de kern is aangetast. De kern van de band is dan namelijk blootgelegd.

3. Insnijdingen in de hijsband (kruislings of in de lengterichting), insnijdingen of wrijving van de randen, insnijdingen door naden of ogen.

4. Chemische aantasting leidt tot plaatselijke verzwakking en verweking van het materiaal. Dit zie je aan schilfering van de hoes, die kan worden afgeplukt of afgewreven.

5. Beschadiging door hitte of wrijving. Dit wordt zichtbaar doordat de vezels van de band of hoes een glazig uiterlijk krijgen. In extreme gevallen kan versmelting van de vezels optreden, wat duidt op verzwakking van de kern. Het is daarom ook verboden te hijsen met een knoop in de hijsbanden of rondstroppen en/of aan elkaar geknoopte hijsbanden.

6. Beschadigde of vervormde eindverbindingen. Bij hijsband of rondstrop- samenstellingen moeten de aanwezige eindverbindingen zoals bijv. topschalmen, hijshaken, verbindingsschalmen, beugels, triangels etc., ook geïnspecteerd worden.
Zijn de eindverbindingen beschadigd of vervormd. Neem dan de bandsamenstelling niet in gebruik De losse eindverbindingen vallen over het algemeen onder kettingwerk. De inspectie criteria voor deze eindverbindingen kunt u hier vinden.

Meer informatie

Wil je meer informatie over veilig en correct gebruik van hijsbanden en rondstroppen? Neem contact op met een Mennens-locatie in de buurt