Ontdek de Cruciale Onderdelen van een Bovenloopkraan

De Basisstructuur van een Bovenloopkraan: Kraanligger(s) - Wielkasten

Een bovenloopkraan bestaat uit één of twee kraanliggers, die de ruggengraat van de kraan vormen. De lengte van de liggers noemen we de overspanning. Over deze liggers rijden één of twee takels die de effectieve hijsactiviteiten uitvoeren. De kraanliggers zijn verbonden met wielkasten. De wielkasten zorgen ervoor dat de kraanligger(s) over een kraanbaanconstructie kan bewegen.

De Hijscomponenten: Takels of Lierwerken - Loopkatten

De takels of lierwerken zijn de primaire hijsmechanismen van een bovenloopkraan. Ze zijn uitgerust met een hijshaak of onderblok voor het aanslaan en hijsen van de last en een loopkat die zorgt dat het takel of het lierwerk over de kraanligger(s) kan bewegen. Deze componenten zijn cruciaal voor de operationele capaciteit van de kraan.

News image

Besturing en Veiligheid van de hijskraan: Besturingskast

De diverse onderdelen van de hijskraan worden aangestuurd door de besturingskast, ook wel schakelkast genoemd. De besturingskast is het brein van de bovenloopkraan. De kast bevat alle noodzakelijke onderdelen en bedrading die nodig zijn om de bewegingen van de kraancomponenten nauwkeurig te coördineren en veiligheden in te bouwen. Moderne besturingssystemen verhogen niet alleen de precisie maar ook de veiligheid van de kraanoperaties.

Bediening van de bovenloopkraan

Het grote voordeel van een bovenloopkraan is dat de hijshaak aan het takel in alle richtingen is te verplaatsen. Hierdoor kan je in principe bijna alle plekken binnen het bereik van de  kraanbaanconstructie en de kraanligger overspanning bereiken. 

Je kan de bovenloopkraan traditioneel bedienen met een bekabelde hangdrukknopkast, ook wel bedieningspeer genoemd. Een andere meer voorkomende mogelijkheid is de bovenloopkraan op afstand te bedienen door middel van een radiografische bediening.
(ca. 90% van de door Mennens geleverde kranen worden bediend met een RAB)

News image

Onderhoud en Inspectie

Hijskranen kunnen een grote rol spelen bij de bedrijfsvoering van je bedrijf. Dan is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op een veilige, goede werking van je hijskraan. Regelmatig onderhoud, keuring en inspectie zijn van vitaal belang om de efficiëntie, continuïteit en veiligheid van de bovenloopkraan te garanderen. Een goed onderhouden hijskraan zorgt voor een langere levensduur, minder stilstand en vermindert de kans op ongevallen tijdens het gebruik.

Conclusie

De verschillende onderdelen van een bovenloopkraan werken samen om zware lasten veilig en efficiënt te verplaatsen. Een grondige kennis van deze onderdelen helpt bij het effectief en veilig gebruiken van de kraan, waardoor de productiviteit in industriële omgevingen wordt verhoogd.

Meer weten over bovenloopkranen of heeft uw hijskraan inspectie of onderhoud nodig?  

Neem dan contact op met uw dichtsbijzijnde Mennens-vestiging voor deskundig advies en ondersteuning. Onze kraan experts helpen u graag verder.